Jo van Nunen (1945-2010)

Het was even heel stil toen ik vandaag het slechte nieuws hoorde van de vereniging Logistiek management. Dr. Ir. Jo van Nunen is in Canada overleden. Jo is veel te jong weggerukt uit een vol en energiek leven. Ik had een paar weken geleden nog zijn afscheid, of in zijn eigen woorden ‘een doorstart’, bij de Eramus Universiteit in Rotterdam op 3 september in mijn agenda gezet. Dat zou een groot Rotterdams festijn worden. Persoonlijk heb ik veel dierbare herinneringen aan Jo.

Twee weken geleden stonden we nog samen voor het voorjaarscongres van de vereniging Logistiek management. Als voorzitter mocht Jo openen en de leden op zijn geheel eigen wijze meenemen in de laatste trends in logistiek en supply chain management. In vijf minuten kwamen er 20 sheets voorbij.
Jo sprak bevlogen over het aan het stuur zetten van de klant; ‘het zit hem in het belonen van goed gedrag. Laat gewoon de klanten jouw logistiek processen optimaliseren’. Dat was weer eens een verfrissende kijk op het oplossen van veel logistieke problemen.

Jo hield geweldig veel van logistiek. Elke zoveel jaar kwam Jo met een nieuw centraal thema. EDI in de jaren ’80, Transumo, closed-loop-supply-chains en smart-business-networks in de jaren ‘90 en nu dan de klant aan het logistiek roer, ondersteund door multi-agent software. Een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Ondanks alle moeilijke woorden kon Jo als geen ander met gezag en humor de brug slaan tussen de echte wetenschap en de weerbarstige praktijk. Hij was een enorme netwerker en bracht zo partijen bij elkaar. Hij was geweldig trots op de IBM Faculty Award die hij kreeg in 2007.
Het topinstituut Dinalog was zijn kindje. In de wandelgangen wordt nog wel eens gefluisterd dat Dinalog het speeltje is van een aantal hoogleraren. Jo had van mij nog jaren mogen blijven spelen in Breda.

Mijn eerste contacten dateren van mijn promotie eind jaren ‘80. Jo was mijn co-promotor en laveerde mijn promotie tussen de gevaarlijke universitaire klippen door. Jo heeft me geleerd hoe je bedrijfskundig onderzoek doet. En Jo heeft me vooral geleerd hoe dat ‘onder professoren’ gaat. Waardevolle lessen voor mijn jaren als hoogleraar aan de Koninklijke Militaire Academie.

De afgelopen jaren heb ik Jo meegemaakt als bestuurslid en voorzitter van de vereniging Logistiek management. Jo loodste de laatste tijd de vereniging door moeizaam weer en de veilige haven was weer in zicht. Als Jo belde, en je vroeg iets te doen, dan zei je geen nee…

Als voorzitter van de jury van de Nederlandse Logistiek Prijs kreeg ik altijd zijn evaluatie na de prijsuitreiking. De jury houdt de winnaar namelijk altijd geheim tot de uitreiking van de prijs. Zelfs voor de voorzitter van de vLm. Jo was de laatste jaren steevast aangenaam verrast door prijswinnaars als Heineken, Van Drie Groep, TomTom Work, Philips Lighting en Ortec. Ook voor Jo waren dit grote voorbeelden van een excellente logistiek in Nederland.

De logistieke gemeenschap zal Jo als kapitein en inspirator op het schip missen.

Ik wil het gezin en de familie van Jo, zijn vrienden, zijn collega’s bij de Erasmus Universiteit en iedereen bij de vereniging Logistiek veel sterkte wensen met dit onverwachte en verschrikkelijke verlies.

Walther Ploos van Amstel.

1 thought on “Jo van Nunen (1945-2010)”

De meest gelezen laatstemeters in 2010 7 jaar ago

[…] 4.            Jo van Nunen – In Memoriam […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *