Walther Ploos van Amstel

Walther Ploos van Amstel

Berichten van Walther Ploos van Amstel

Podcast: politiek en logistiek over zero emissiezones

Kopzorgen zijn er bij gemeenten en bij ondernemers over de aankomende zero emissiezones. Want veel is nog onduidelijk, lang niet alle voorbereidingen zijn getroffen. Slimme ondernemers kopen nog snel een dieselvoertuig, omdat ze daarmee nog even een tijdje mogen doorrijden. Elektrificatie schuift daarmee op de lange baan. Logistiek.nl maakte een podcast over de beoogde zero emissie zones.

Koplopers over emissieloze bouwlogistiek: niet alles hoeft maar er kan al veel

Technisch is er inmiddels genoeg ontwikkeld om emissieloos bouwen en transporteren mogelijk te maken. Het is vaak een kwestie van inregelen en data delen. Koplopers in de sector laten zich niet afleiden door netcongestie of gebrek aan voertuigen. Dit is wat bedrijven en overheden kunnen doen.

De fatbiker moet aan het kruis…

Ik had een bizarre droom. Op een zonnige dag stond ik bij de Stopera. Het Amsterdamse volk was er massaal vergaderd en riep: ‘Leve de koning van de fatbike!’ De wethouder liep uit de Stopera en zei tegen het volk: ‘Ik zal hem hier aan u tonen om u duidelijk te maken dat ik geen enkel bewijs van schuld heb gevonden.’

Statiegeld: coins are for beggars?

De schoonmakers liepen door de trein. Er zaten veel statiegeldflesjes en blikjes in het afval. De gemakskopers vinden 15 cent statiegeld klaarblijkelijk geen stimulans om de lege flesjes en blikjes mee naar huis te nemen en bij de lokale supermarkt in te leveren; coins are for beggars?

De logistieke sector is kapot?

De logistieke sector moet werken aan een eerlijke, duurzame en circulaire economie. Dat zegt het College van Rijksadviseurs (CRa) in een kritisch rapport over misstanden in de logistieke sector. Tegen zo’n rapport werkt geen publiekscampagne zoals ‘het lukt alleen met logistiek’. Moeten we het rapport zo snel mogelijk vergeten? Of heeft CRa toch wel een punt? Hoe maken de Topsector Logistiek relevanter?

Doorbouwakkoord mogen natuurlijk niet ten koste gaan van toekomstbestendig bouwen

Het aantal vergunde bouwvergunningen daalt in de Randstad. In Amsterdam zelfs met ruim veertig procent tegenover anderhalf jaar geleden. De gemeenten Rotterdam en Amsterdam kondigden een Doorbouwakkoord aan voor de realisatie van voldoende bouwlocaties en het bouwen van meer betaalbare woningen.