Slimme bouwlogistiek in Utrecht

Bouwmateriaal bestellen, laten bundelen en in één keer laten bezorgen met een cargobike, dat is de nieuwe werkwijze van Vastgoedonderhoudsbedrijf Wits in Utrecht. Samen met bouwgroothandel Stiho, De Fietskoerier Utrecht, cargobike-producent CycleSpark en Goedopweg, is er een plan gesmeed hoe bouwmateriaal zo goed en efficiënt mogelijk op de bouwlocatie te krijgen.

Vorige week is de pilot ‘Slim Transport de Stad in’ officieel van start gegaan en was het eerste ritje naar de bouwplaats. Directeur Jacob van den Essenburg van Wits kwam zelf met het idee voor deze pilot. “Ik bestel bij vijf verschillende groothandels, die allemaal op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht zitten, en die bezorgen toch allemaal afzonderlijk van elkaar bij onze bouwprojecten. In mijn optiek moest dit anders kunnen.” Begeleid door Taco Jansonius, de logistiek makelaar van Goedopweg, ging Jacob om tafel met de vijf groothandels.

Taco: “Het uitgewerkte idee is dat alle groothandels op Lage Weide hun producten afleveren bij Stiho, één van de groothandels, en het vanuit daar in één keer naar de bouwplaats van Wits gaat.” Het resultaat is meer (kosten)efficiency. Ook levert het een flinke CO2 reductie op, want er zijn minder ritten naar de bouwplaats nodig. Tevens worden de woonwijken, waar Wits veelal werkzaam is, minder belast met het laden en lossen van goederen.

Bundelen en bezorgen

“In deze pilot starten we met groothandels Giebels, Sigma en Bevela die hun bestelling afleveren bij Stiho. Wij bundelen deze bestellingen en zorgen ervoor dat het in één keer naar de bouwlocatie gaat”, aldus Nigel de Maijer van Stiho. Hiervoor wordt samengewerkt met De Fietskoerier Utrecht en cargobike-producent CycleSpark. Nigel: “Een paar blikken verf, enkele dozen spijkers en wat isolatiemateriaal is prima met een cargobike naar de locatie te vervoeren. Bovendien zorgen we zo zelfs voor nul CO2-uitstoot!”

Foto:

 

Goedopweg: samenwerken aan een betere bereikbaarheid

In Goedopweg werken de gemeenten Utrecht en Amersfoort, de provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, U15 (netwerk van werkgevers in de regio Utrecht) en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat aan een goede bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Utrecht. Goedopweg zet logistiek makelaars, zoals Taco, in om bedrijven te inspireren met slimme vormen van logistiek. Zo ondersteunen logistiek makelaars bedrijven in het duurzamer en efficiënter maken van hun logistieke processen. Ook kan de logistiek makelaar bedrijven koppelen aan logistieke projecten van Goedopweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *