Groene stroom en elektrische auto’s: slimmer laden

Sinds begin januari 2020 rijden er 402.000 elektrische auto’s in Nederland rond volgens cijfers van het CBS. 107.000 modellen zijn volledig elektrisch en vooral bij deze groep auto’s nemen de verkopen gestaag toe. De verkopen van de hybride auto’s nemen daarentegen juist af; een trend die al sinds 2017 zichtbaar is. Deze trend doet zich voor omdat de gunstige bijtelling voor deze auto’s geschrapt is.
Groene cijfers voor de volledig elektrische auto dus, maar hoe zit het nou eigenlijk met groen laden?

Waarom is groen laden van elektrische voertuigen zo belangrijk?

Elektrisch rijden is beter voor het milieu, zo luidt het credo. Dat is waar, want zelfs wanneer er grijs geladen wordt, is de uitstoot van de elektrische auto nog steeds 30% lager dan de uitstoot van een auto met verbrandingsmotor. Een volledig groen geladen auto heeft een totale uitstoot die 70% lager uitvalt dan de auto met verbrandingsmotor. Volledig vrij van uitstoot wordt de elektrische auto nog niet, omdat de productiemethodes nog verre van uitstootvrij zijn. Alleen bij de productie van het glas komen al tonnen CO2 vrij. De reductie van CO2-uitstoot wordt dus vooral per gereden kilometer gewonnen en dat is waarom groen laden zo belangrijk is.

Groen laden zonder ‘slim laden’ wordt onmogelijk

Maar wat gebeurt er wanneer elk bedrijf en elke consument een elektrische auto heeft en deze na het werk oplaadt? Dan ontstaat er een piekmoment in de vraag die niet opgevangen kan worden door het aanbod van groene energie. De piekmomenten op het gebied van zonne-uren vallen namelijk niet samen met de piekmomenten bij het laden. Dat is waar slim laden in beeld komt. Slimme laadpalen en bi-directioneel laden zijn de toekomst van groene mobiliteit. Slimme laadpalen stemmen het laden van de elektrische auto’s af op het beschikbare stroomnetwerk. Bij bi-directioneel laden functioneren de accu’s in de auto’s als opslaglocatie waarbij niet alleen geladen kan worden, maar ook geleverd om zo het laden op een slimmere manier mogelijk te maken.

Alleen door slim laden in te zetten, kunnen we optimaal gebruik maken van energie uit hernieuwbare bronnen. Zeker wanneer groene stroom óók gebruikt moet worden in het gemiddelde huishouden, de doorsnee onderneming in Nederland en de grotere industrieën die daarmee de CO2-uitstoot terug kunnen dringen. Willen we in 2030 echt aan de 0-grens komen met betrekking tot CO2-uitstoot op het gebied van mobiliteit, dan is het nu al tijd om te kijken naar de manieren waarop groen laden ingezet kan worden.

Richard de Jong

Bronnen:
https://tweakers.net/nieuws/165842/aantal-elektrische-autos-in-nederland-gestegen-naar-107000.html
https://www.businessinsider.nl/elektrisch-rijden-zelfs-op-grijze-stroom-30-procent-minder-uitstoot-578073/
https://www.banden-oponeo.be/blog/groene-stroom-tanken-elektrische-auto
https://ec.europa.eu/clima/sites/clima/files/ets/allowances/docs/bm_study-glass_en.pdf
https://www.natuurenmilieu.nl/blog/slim-laden-een-goed-idee/

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>