Maken slimme steden ook gelukkig?

De eerste week van juni is er in Amsterdam de Europese conferentie waar onderzoekers, beleidsmaker en ondernemers samenkomen om kennis en ervaring over smart cities uit te wisselen. Er komen 400 experts uit meer dan 28 verschillende landen. Maar, maken slimme steden de mensen in die steden ook gelukkig?

Een slimme stad, een Smart City, is een stad waar sociale en technologische netwerken en oplossingen zorgen voor versnelde duurzame economische groei.

Amsterdam Smart City (ASC) loopt voorop in de ontwikkeling van Amsterdam als slimme stad. In ASC werken bedrijven, overheden, kennisinstellingen én de Amsterdammer. Inmiddels zijn er meer dan 75 innovatieve projecten die verder kijken dan alleen vervoer. Er wordt nagedacht over onder meer slimme energie, slimmer bouwen met 3D printing, het omgaan met klimaatverandering en een slimme deeleconomie. Iedereen mag meedenken, meedoen en meebouwen.

Onlangs sprak ik tijdens een congres over slimme steden. Aanbieders van techniek en software schetsten utopische beelden over die slimme steden waarin we diepgelukkig worden, kerngezond en vooral steeds welvarender. De stad wordt gezien als een perfect maakbare samenleving met ‘big data’. Klopt dat beeld wel?
Ik word daar wat kriegel van. Zijn mensen zo makkelijk te sturen? Ik struin graag wandelend door mijn prachtige stad. Ik neem, graag een omweg met de fiets langs de Amstel naar het werk. Ik ben een beetje rebels. Ik wil me niet laten sturen. Ik wil geen sensor zijn. Ik wil af en toe mijn mobieltje thuis laten. Maar, zonder sensor besta je straks niet meer. Het stoplicht blijft op rood staan.

Maar, wat winnen de bewoners van steden met al die slimme stadsplannen? Maken slimme steden ook gelukkig? Als de ‘smart city’ discussie enkel gaat over betere bereikbaarheid en doorstroming van voertuigen dan wint de stad er niets bij.
Het zou moeten gaan om veel meer plezier, leefbaarheid en simpelweg geluk in steden. Waar zijn de slimme stadsoplossingen die, als het komend weekend mooi weer wordt, de stad autovrij maken zodat we massaal op straat kunnen picknicken met vrienden en buren?

Waar blijven de oplossingen die echt meer ruimte maken voor voetgangers en fietsers? Waar blijven de oplossingen die straks helpen ouderen in de buurt langer thuis te laten wonen? Of, gaat helpen die een op de vijf jonge Amsterdamse werkelozen aan een echte baan te helpen. Dat zijn oplossingen waar we met z’n allen iets aan hebben.
Echt slim wordt het alleen als je creatieve, en een beetje rebelse, bewoners en ondernemers actief betrekt bij de ontwikkeling van oplossingen die echt de leefbaarheid en het geluk van mensen in de stad verbeteren. Ik wacht met spanning de resultaten van de conferentie af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *