Albert Heijn investeert in distributiecentrum van de toekomst

Albert Heijn gaat investeren in een gemechaniseerd distributiecentrum voor houdbare producten. Door in dezelfde ruimte meer capaciteit te creëren kan Albert Heijn nog beter voorzien in de toekomstige vraag van klanten en winkels efficiënter beleveren. De kwaliteit van werken in het distributiecentrum verbetert omdat machines het zware handmatige werk overnemen. Het eerste gemechaniseerde distributiecentrum houdbaar komt op het terrein van het regionale distributiecentrum in Zaandam te staan en is naar verwachting eind 2017 klaar. Vanderlande levert de mechanisatieoplossing voor Albert Heijn.

Groei

De afgelopen jaren is het aantal Albert Heijn winkels, de online verkoop en het assortiment gegroeid. Albert Heijn investeert daarom in het eerste gemechaniseerde regionale distributiecentrum (RDC) in Zaandam voor houdbare producten. Vrijwel het complete regionale assortiment houdbaar wordt vanaf ontvangst tot laden gemechaniseerd. Met de mechanisatie worden meer producten verwerkt in dezelfde ruimte, waardoor Albert Heijn ook in de toekomst kan voldoen aan de vraag van klanten.

Al eerder kondigde Albert Heijn aan te willen investeren in de Supply Chain. Enerzijds door stap voor stap een deel van de werkwijze voor houdbare producten in Regionale Distributie Centra (RDC) te mechaniseren. Daarnaast wil Albert Heijn de versketen versimpelen door een deel van dit assortiment in National Category Centers (NCC's) onder te brengen. Deze vernieuwingen stellen de organisatie in staat te voldoen aan klantwensen en zich klaar te maken voor toekomstige groei.

 

Efficiency

Daarnaast zorgt de gemechaniseerde oplossing voor een beperking van het benodigde transport omdat producten optimaal gestapeld worden. Een ander voordeel is dat producten uit dezelfde productgroepen bij elkaar worden geleverd, zodat winkelmedewerkers gemakkelijker de schappen kunnen vullen.

Voor medewerkers in het distributiecentrum betekent de mechanisatie dat de kwaliteit van het werk verbetert omdat machines het zware handmatige werk overnemen. In verband met de gevolgen van mechanisatie voor medewerkers, is met de vakbonden een Sociaal Kader opgesteld. Voor vaste medewerkers van AH Logistics geldt een baangarantie.

Vanderlande

Op het terrein van het RDC in Zaandam wordt een nieuwe hal gebouwd voor de gemechaniseerde opstelling. Vanderlande, een wereldwijde speler op het gebied van geautomatiseerde systemen en diensten ter verbetering van logistieke processen en prestaties, is geselecteerd om de mechanisatie-oplossing te leveren. Albert Heijn tekent met deze partij een memorandum of understanding voor een gedetailleerd ontwerp. Na een succesvolle oplevering hiervan sluit Albert Heijn een definitief contract met Vanderlande. Het gaat vooralsnog om één gemechaniseerd distributiecentrum, dat levert aan zo’n driehonderd winkels.

Vanderlande is hier uiteraard trots op. “Afgelopen jaren hebben we ons geconcentreerd op goede totaaloplossingen voor de Food Retail”, aldus Govert Hamers, CEO van Vanderlande. “Die strategie werpt zijn vruchten af. Wereldwijd doen we al zaken met grote supermarktketens. Albert Heijn is een grote en bekende keten in Nederland, waar ook ons hoofdkantoor zit. Dat dit bedrijf het onze nu ook weet te vinden, is een mooie omlijsting van ons succes.”

Met de gemechaniseerde oplossing kan Vanderlande een belangrijke bijdrage leveren aan het genereren van extra capaciteit in het distributiecentrum van Albert Heijn, wat leidt tot betere service aan de winkels en het terugbrengen van zwaar fysiek werk voor medewerkers. Vanderlande heeft volgens Albert Heijn ‘de kennis en kunde om een volledig gemechaniseerde oplossing voor de omvang en snelheid van Albert Heijn te leveren’. Dat deze oplossing schaalbaar is, is daarbij een groot voordeel.

Beide partijen tekenen een ‘memorandum of understanding’ voor een gedetailleerd ontwerp. Na succesvolle oplevering hiervan, sluit Albert Heijn een definitief contract met Vanderlande. Het gaat vooralsnog om één gemechaniseerd distributiecentrum, dat levert aan zo’n driehonderd winkels. Over de investering die met de mechanisatie gemoeid is, doen beide partijen geen mededelingen.

Bron: Albert Hein, 2 mei 2014 en Vanderlande Industries

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>