BuyZET: de rol van publieke inkoop bij duurzame stadslogistiek

Gemeenten en andere overheden geven elk jaar enorme bedragen uit aan de aankoop van goederen, diensten en bouwen. Volgens ramingen van de Europese Commissie is openbare aanbesteding goed voor 14% van het BBP van de EU. Veel verschillende producten worden ingekocht, van kantoorbenodigdheden tot catering, van straatmeubilair tot gebouwen en infrastructuur.

In bijna alle gevallen is een vorm van transport van mensen of producten vereist. Het BuyZET-project was bedoeld om inzicht te krijgen in de impact van deze uitgaven voor transportstromen in stedelijke gebieden, om te zien hoe inkoop kan worden gebruikt om de overstap naar duurzame transport het best te ondersteunen. Aanbestedingen kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën met betrekking tot hun impact op vervoerspatronen: voertuigen, vervoersdiensten, goederen, bouw en andere diensten.  BuyZET bracht een groep Europese steden samen, geleid door Kopenhagen, Oslo en Rotterdam, die wilden verkennen hoe zij de levering van goederen en diensten met een nulemissie in de stad door hun inkoopacties kunnen bevorderen.

BuyZET heeft een handboek gepubliceerd over hoe overheidsinstanties hun inkoop van goederen en diensten kunnen aanpassen om duurzame stedelijk vervoer te bevorderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *