Distributiecentra na de Coronacrisis: zijn we er klaar voor?

De steeds meer verbonden wereld onderstreept dat de noodzaak van robuuste supply chains. De risico’s van COVID-19 voor de economische groei kunnen op korte termijn ook van invloed zijn op (investeringen in) vastgoed in het algemeen en logistiek vastgoed in het bijzonder. De dynamiek in supply chain kan zich vertalen in een hogere vraag naar logistiek vastgoed, stelt Prologis.

Meer vraag naar logistiek vastgoed
Verhoogde supply chain risico’s introduceren reacties die op lange termijn de vraag naar vastgoed kunnen stimuleren. Prologis ziet ten minste drie specifieke veranderingsgebieden, die zich samen kunnen vertalen in hogere vraagniveaus na deze huidige periode van onzekerheid:

  1. Stijgende voorraadniveaus. Supply chains zijn gericht op het minimaliseren van voorraden en kosten. Ze tolereren geen volatiliteit, wat leidt tot gemiste verkopen en inkomsten. In het verleden hebben gebeurtenissen zoals natuurrampen en werkonderbrekingen in havens geleid tot stapsgewijze veranderingen in de voorraadaanpak. In de nasleep van COVID-19 zullen klanten waarschijnlijk de ideale voorraadvolumes en business continuity plannen opnieuw beoordelen, wat zich zou kunnen vertalen in een grotere vraag naar opslagruimte.
  2. De groei van e-commerce. De huidige uitbreiding wordt gekenmerkt door de opkomst van online winkelen. COVID-19 lijkt daar niets aan te veranderen; in plaats daarvan kan het het aantal consumenten dat online koopt juist verhogen.
  3. Diversificatie van productielocaties. COVID-19 kan een andere structurele trend versnellen: productie verplaatsen naar nieuwe locaties. Geholpen door trends in de industrie 4.0 die de productiviteit verhogen, hebben fabrikanten hun wereldwijde supply chain-strategie verder ontwikkeld, waarbij ze steeds meer de nadruk leggen op lokale productie en reshoring. Dit betekent ook dat leveranciers lokaal voorraad kunnen gaan aanhouden.

Lange termijn: positief beeld

Hoewel de volatiliteit op de financiële markten en de mogelijke recessie risico’s op korte termijn zijn, heeft de rente een compenserende daling laten zien. Klanten en kapitaalmarkten zullen waarschijnlijk een groei zien in de vraag naar logistiek vastgoed als gevolg van voorraadniveaus en e-commerce, en zelfs als andere soorten vastgoed tegenwind krijgen. Het sentiment ten opzichte van de logistieke sector is positief, volgens Prologis, hoewel de de logistieke vraaguitval op korte termijn van invloed kan zijn op investeringsbeslissingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *