Elektrisch vervoer dringt langzaam door bij autoverhuurders

Uit marktonderzoek van GfK blijkt dat 86,4 procent van de ondervraagden verwacht dat de auto binnen nu en twintig jaar milieuvriendelijk en duurzaam zal zijn. Toch blijkt uit een onderzoek van huurautoverzekering.com dat dit nog lang niet het geval is bij autoverhuurbedrijven.

 

In Nederland is het marktaandeel van hybride en elektrische auto’s 4,5 procent. Dat is hoog vergeleken met buurlanden. Volgens de Bovag en Raivereniging is 4,5 procent van auto’s in de vloten van Nederlandse huurauto’s hybride, tegenover minder dan een procent hybride auto’s in Frankrijk. Dit terwijl Frankrijk juist als koploper in elektromobiliteit wordt gezien. Volgens Paul Waal, hoofd communicatie van Bovag, doen verhuurbedrijven in Nederland het veel beter als men dit vergelijkt met het totale wagenpark.

Toch lijken deze cijfers nog bijzonder laag te liggen, mochten we naar een uitstootloze toekomst willen gaan. Volgens Waal wachten we op een doorbraak met betrekking tot accu’s en de accuradius. Verder is het wachten op doorbraken in technologieën zodat auto’s aantrekkelijker worden voor meer gebruikers.

Niet alleen aan gebruikers moet beter worden uitgelegd hoe aantrekkelijk het is een elektrische auto te rijden. Dit geldt ook voor verhuurbedrijven. Volgens Quirijn Teunissen van Platform Toekomstbestendige Mobiliteit komt de afname van elektrische auto’s binnen de meeste huurvloten door de verandering in de fiscale wetgeving. Deze nieuwe techniek vergt veel investering. Om dit te benutten zal de overheid een vaste koers moeten houden. Dit is essentieel om naar volledig uitstootloze auto’s te gaan.

De verwachte groei is gebaseerd op een aantal factoren, van technologische factoren tot factoren met betrekking tot consumenten en infrastructuur. Volgens Charles de Lusignan van ACEA (European Automobile Manufacturers Association) zullen consumenten moeten wennen aan specifieke karakteristieken van de nieuwe technologieën zoals nieuwe voorwaardes voor het opladen van de auto.

Het is hierbij tevens belangrijk dat consumenten de voor- en nadelen van het rijden in elektrische auto’s kennen, zoals de milieuvriendelijkheid ervan. Volgens Jan Fransen van Natuur en Milieu vervuilt de oude auto ongeveer vijf tot vijftien keer meer dan de elektrische auto. Op de lange termijn is het rijden in elektrische auto’s de enige oplossing om klimaatneutraal te rijden. Wanneer deze technologieën zich ontwikkelen, de overheid een consistent beleid voert en de juiste voorlichting geeft ziet Quirijn Teunissen een positieve toekomst voor elektro-mobiliteit: ‘’In 2035 zullen alle nieuw verkochte auto’s uitstootloos zijn.’’

Ernesto Suarez, oprichter en directeur van huurautoverzekering.com: ‘’Uit ons onderzoek is gebleken dat er veel onzekerheid is over de prijs voor het verzekeren van elektrische auto’s. Wij steunen de alternatieve aandrijvingen in de huurauto industrie volledig. Wanneer u kiest voor het huren van een elektrische auto zal dit geen effect hebben op onze verzekeringspremies.’’

Meer gedetailleerde  informatie over de oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat in 2035 de auto volledig uitstootloos zal zijn staan hier. Op de website is tevens een infographic te vinden met een overzicht van de voornaamste verschillen tussen de Nederlandse, Franse en Duitse markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *