Garagebedrijven moeten zich voorbereiden op elektrisch vervoer

Elektrische auto’s hebben minder onderhoud nodig dan een voertuig met een verbrandingsmotor. Dit heeft op termijn grote gevolgen voor garagebedrijven. Minder onderhoud komt niet alleen door het ontbreken van een traditioneel motorblok, maar ook omdat een elektrische aandrijflijn uit minder onderdelen bestaat.

Waar de normale aandrijflijn gemiddeld 1.400 onderdelen bevat, ligt dat bij een elektrische voertuigen volgens een rapport van ING op slechts 200. Om die reden heeft een elektrische auto 50 procent minder onderhoud nodig. Onderdelen zijn bij een garagebedrijf goed voor zo’n 35 procent van de omzet. Op onderdelen zit een winstmarge van 30 procent. En het ontbreken van een motor betekent ook dat er geen motorolie nodig is. Ook dit drukt de omzet en winst.

Hoe sneller het percentage elektrische auto’s in de aantallen in onderhoud zijnde voertuigen stijgt, hoe groter de druk op het verdienmodel van de werkplaats wordt. De BOVAG gaat er in het gangbare scenario van uit dat het aandeel van elektrische auto’s in de totale verkoop in 2025 25 procent bedraagt. Dit betekent volgens de BOVAG een mogelijk verlies in omzet van 36 procent.

Lees meer op Nu.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *