ING Bank is gepast positief over de transportmarkt

De transport- en logistieksector zit volgens de ING Bank in een goede flow en groeit in 2018 naar verwachting met 3,5%. Op alle fronten gaat de vraag vooruit. De omzet neemt daarbij met 5% toe. Over vervoersvraag heeft de transport- en logistieksector niet te klagen. Na een sterk 2017 met een volumegroei van 3,5% heeft het oordeel over het ondernemersklimaat het hoogste punt sinds de crisis bereikt.  In het binnenland zorgen vooral de bouw, detailhandel en de horeca voor extra vervoersvraag.
Internationaal profiteren logistieke dienstverleners van de opbloeiende Europese economie die positief doorwerkt bij opdrachtgevers in de industrie en de groothandel.

Digitalisering

Logistieke dienstverleners blijven in 2018 groeien, maar tegelijkertijd zorgt de groeiende e-commerce voor weglek van omzet naar pakketvervoerders en grote online-retailers als Coolblue, Zalando en Amazon. Door het commerciële belang van snelheid en betrouwbaarheid krijgt logistiek hier steeds meer (strategische) prioriteit. Ook ladingplatforms veroveren een positie op de markt. Dit dwingt tot stappen in benutting van ICT en een intensieve klantrelatie.

Aandachtspunten: productiviteit en arbeidsmarkt

Een belangrijke uitdaging voor succes in 2018 is het aantrekken van personeel. De helft van de bedrijven in het goederenvervoer kampt al met een tekort aan chauffeurs en logistieke medewerkers.

Over vrijwel de hele linie is er flinke volumegroei in 2018, waarbij de lijn van 2017 wordt doorgezet (+3,5%). Naar verwachting neemt de omzet daarbij gemiddeld met 5% toe. De kosten zullen in 2018 met 2% tot 5% naar verwachting echter ook harder stijgen door hogere personele lasten (hogere lonen, stijgend ziekteverzuim) en brandstofkosten (redactie: en ook toenemende congestie).
Doordat het volledig doorberekenen van hogere kosten voor bedrijven lastig blijft, is kostenbeheersing en productiviteitsverbetering per medewerker belangrijk om financieel ook van de drukte te kunnen profiteren.

Aangezien hogere tarieven realiseren transport- en logistiekbedrijven onvoldoende lukt, gaat het vooral om slagen te maken in efficiëntie. Dit gaat gepaard met toenemende intelligentie ondersteund door data en ICT, die bijvoorbeeld zorgt voor een hogere bezettings- en beladingsgraad. Het is gezien de stijgende lonen belangrijk dat de toenemende drukte zich dit jaar ook gaat uitbetalen in hogere prijsniveau’s. Veel bedrijven snakken naar winstgevende groei.

Bron: ING Bank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *