De lessen van transportplanner 2.0

De wereld verandert, de logistiek verandert. In sneltreinvaart. Dat vereist nieuwe competenties van uw medewerkers, met name van de logistieke planners. Maar wat is het profiel van de logistiek planner van de toekomst precies? Dat is voor veel bedrijven een vraag. Begin november deden logistiek dienstverleners en verladers, wetenschappers en docenten een poging om het profiel scherp te krijgen en samen inspiratie op te doen.

De bijeenkomst ‘Planner 2.0 – planning van de toekomst’, was georganiseerd door het KennisDC Logistiek Amsterdam. Zes sprekers waren uitgenodigd om de actuele logistieke uitdagingen vanuit het onderwijs en de praktijk benaderen. Naast opleiding en ervaring heeft de logistiek planner 2.0 vooral ook soft skills nodig: resultaatgericht, betrouwbaar, hart voor de zaak, bereid tot veranderen en tot samenwerken. En overtuigingskracht: kan hij de boodschap overbrengen?!

De logistiek planner 2.0 moet ict-kennis hebben, oplossingsgericht zijn en iemand zijn die kan meedenken. Ploos van Amstel: “In de hedendaagse logistiek kunnen we niet 6 maanden lang dezelfde fouten maken. We moeten in staat zijn om sneller werkwijzen bij te stellen.” Een redelijk opleidingsniveau en analytisch vermogen zijn absolute voorwaardes voor de nieuwe generatie planners. Marcel Wouterse van Van den Bosch Transporten voegde daar nog een competentie aan toe. Hij bood een vooruitblik in de toekomst van de logistiek waarbij volgens hem control towers nodig zijn om de keten transparant te houden en kansen voor samenwerking bloot te leggen.

In de control towers komen systemen, technologieën en manieren van werken samen. Er kan op verschillende manieren worden samengewerkt; intern, operationeel, verticaal en horizontaal in de keten en zelfs cross chain. Daarin kunnen functioneren betekent dat men multidisciplinair moet kunnen denken. Het betekent ook dat taken worden opgesneden, bijvoorbeeld in tactical planning, operationele planning en executie. Het is zaak dat de medewerkers die activiteiten goed kunnen scheiden en niet met elkaar vermengen. Technologische kennis is bovendien een absolute vereiste om met apps en statistische tools om te gaan.

Het verslag van de bijeenkomst staan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *