Rendement in transport staat of valt met prestaties chauffeurs

Het rendement van transportbedrijven staat of valt met de prestaties van de chauffeurs. Omdat het rendement veel te wensen overlaat, plaatst Walther Ploos van Amstel op de Weblog van Trimble vraagtekens bij die prestaties, die in de toekomst alleen nog maar belangrijker worden. Tijdens het ITT-event van Trimble op 20 juni in Hotel Houten vertelt Ploos van Amstel hoe transportbedrijven hun marge kunnen vergroten. Stap drie gaat over de prestaties van chauffeurs: “Inzicht in rijgedrag wordt steeds belangrijker, maar dat ontbreekt bij veel transportbedrijven. Als bedrijven nu al niet in staat zijn om hun chauffeurs aan te spreken op hun rijgedrag, hoe gaan ze dat dan straks doen?"

De chauffeur zorgt ervoor dat een zending op tijd wordt afgeleverd. hun rijgedrag is bepalend voor de kosten van brandstof, onderhoud en schade. Walther Ploos van Amstel: “De tijd is definitief voorbij dat elke chauffeur zijn eigen auto had. Het is niet meer zo vanzelfsprekend dat chauffeurs zich verantwoordelijk voelen voor de auto waarin ze rijden. Inzicht in het rijgedrag van chauffeurs wordt daarom steeds belangrijker, maar dat ontbreekt bij veel transportbedrijven.”

Ploos van Amstel pleit voor een beter gebruik van boordcomputers. Die laten zien wanneer chauffeurs remmen, optrekken of te hard een bocht insturen. Door chauffeurs daarover te informeren, verbruiken ze minder brandstof, rijden ze minder schades en is minder onderhoud nodig. “Dat vereist niet alleen IT-systemen die dat inzicht kunnen leveren, maar ook een organisatie die chauffeurs aanspreekt op hun rijgedrag".

In een toekomst met elektrische vrachtauto’s wordt het rijgedrag alleen nog maar belangrijker. Een chauffeur kan door slecht rijgedrag gemakkelijk de helft van de actieradius verspelen. “Dat betekent dat de helft van de zendingen niet kan worden afgeleverd. Natuurlijk kunnen ze hun vrachtwagen onderweg opladen, maar alleen tegen een veelvoud van de kosten en met twee uur extra oplaadtijd. Alle marge is dan helemaal verdwenen.” Elektrificatie van het wegtransport is dichterbij dan menigeen denkt, waarschuwt Ploos van Amstel. Vanaf 2025 moeten elke dag naar schatting 40.000 vrachtwagens naar binnensteden die tot zero emissie zone zijn verklaard. "En dan hebben we het nog niet gehad over veiligheid, een thema dat in veel steden steeds belangrijker wordt. Vrachtwagens zijn buitenproportioneel vaak betrokken bij verkeersongevallen..”

Dat de ruimte voor investeringen in goede mensen en systemen beperkt is, snapt Ploos van Amstel. Een transportbedrijf met zestig vrachtauto’s heeft hooguit zes mensen op kantoor voor management, planning en administratie. Dat vraagt om zorgvuldige keuzes bij investeringen. Dat maakt nogmaals duidelijk wat het belang is van slimme data-analyse. De juiste investeringen zijn alleen mogelijk op basis van juiste inzichten.

Advies en tips nodig om de margekillers in uw bedrijf te lijf te gaan? Kom dan zeker naar het ITT-event! Ontdek het programma op itt-event.nl en meld u gelijk aan.

Lees ook Stap 1: "Slimme data-analyse: de eerste stap naar naar meer marge in transport"
Lees ook Stap 2: "Dynamische planning: de tweede stap naar meer marge in transport"

Interview: Marcel te Lindert

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>