Trade compliance: logistiek managers weten er eigenlijk te weinig vanaf

Trade Compliance wordt steeds belangrijker voor supply chain managers. Het bepaalt in de toekomst het ongestoord verloop van internationale goederenstromen. Het belang werd vorige week nog bevestigd met de overhandiging van een white paper getiteld ‘Trade Compliance: a burden or an opportunity’ aan Alexander Sakkers, vice-voorzitter van het Strategisch Platform Logistiek (SPL). “Trade compliance en supply chain management kruipen steeds dichter bij elkaar”, concludeerde Walter Kuster voorzitter van het VLM Trade Compliance-netwerk.

 

De vLm bericht erover:

Tijdens de bijeenkomst donderdag bij Dinalog in Breda lichtte Dinalog-directeur Wim Bens het belang van communities toe: “Dinalog is gericht op kennisontwikkeling en innovatie. Door middel van nieuwe en bestaande communities kunnen we direct en met focus ontwikkeling en verspreiding van kennis stimuleren en faciliteren.

Dinalog is onlangs ook een Supply Chain Finance community gestart. Dinalog bekijkt nu samen met vLm hoe met andere communities en netwerken vergelijkbare samenwerkingen kunnen worden opgezet. Bens: “De vLm-trade-compliance community is een goed functionerend netwerk van professionals. Het is dan ook logisch voor ons om hier aansluiting bij te zoeken.”

Walter Kusters, voorzitter bevestigt dit: “Trade compliance en supply chain management komen steeds dichter bij elkaar. Compliance-regels hebben een groeiende impact op de supply chain performance. Dit wordt ook onderkend door het Topteam Logistiek en Dinalog.”
In de ‘Partituur naar de Top’, de uitvoeringsagenda van het Topteam c.q. het SPL van de Topsector Logistiek, wordt douane (trade compliance) nadrukkelijk genoemd. Kusters: “Het is belangrijk dat het werkveld hier direct bij betrokken is. Ons netwerk is de ideale omgeving om te klankborden, kennis te ontwikkelen en te verspreiden. Onderzoeksprojecten komen vervolgens bij Dinalog terecht en belangenbehartiging vindt plaats via branche-organisaties zoals EVO, ACN en TLN.

Alexander Sakkers greep tijdens de bijeenkomst direct de mogelijkheid aan om de banden tussen het netwerk en SPL te versterken, te intensiveren; “Dit soort clubs is van levensbelang voor het slagen van onze ambities om tot de wereldwijde logistiek top te blijven horen.”
Eric Vennekens (ASML) lichtte vervolgens kort de white paper toe die geschreven is door de  commissie van richting van het Netwerk. Accent wordt gelegd op de versnelde ontwikkeling van de drie innovatieve concepten gelanceerd door de World Customs Organisation; system based approach, coordinated Border management and pushing out the border

Elementen die consequent terugkomen binnen het thema Trade Compliance zijn: afstemming, informatie-uitwisseling en vertrouwen. Bij internationale handel is dit door politieke afwegingen van de verschillende landen een nog ingewikkelde uitdaging.
Uit de presentaties viel vooral op te maken dat beide bedrijven zelf al volop interne controle systemen hanteren, die prima gebruikt kunnen worden voor een system based approach.

1 thought on “Trade compliance: logistiek managers weten er eigenlijk te weinig vanaf”

Albert Willem Knop 11 jaar ago

Ik krijg niet de indruk dat Logistiek Managers na het lezen van dit stuk ineens veel meer weten over trade compliance.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *