Trends in WMS: nieuwe techniek en nieuwe functies

Digitalisering, cloud-technologie en e-commerce zorgen ervoor dat de WMS-markt in 2019 een nieuwe fase ingaat. Leveranciers investeren flink in hun pakketten om de flexibiliteit voor de hedendaagse logistiek. Bestaande pakketten gaan op de schop, zowel technisch als functioneel.

Bovendien introduceren leveranciers nieuwe implementatiemethoden om pakketten sneller en met minder risico’s in gebruik te nemen. Dit concludeerde expert Jeroen van den Berg die de WMS-pakketten in de Benelux onderzocht voor WMS-vergelijker. Hij vatte zijn bevindingen samen in 10 trends voor 2019.

1.       Digitalisering
Ondernemingen vervangen hun WMS-pakketten door moderne varianten, omdat bestaande software onvoldoende bruikbare data biedt en veel handmatige bijsturing vraagt. Vooral groothandels en e-commerce bedrijven investeren in WMS.

2.       Krapte op de markt
WMS-aanbieders hebben moeite om aan de toegenomen vraag te voldoen. Het is lastig om nieuwe medewerkers te vinden waardoor wachttijden oplopen.

3.       Versnelde implementaties
WMS-leveranciers zoeken manieren om hun pakketten sneller te implementeren. Het gebruik van templates en de agile scrum aanpak zijn populaire alternatieven.

4.       Zelf WMS inrichten
Pakketten bieden steeds meer mogelijkheden om zelf de inrichting aan te passen aan de eigen wensen na afloop van de implementatie. Hierdoor ben je minder afhankelijk van leveranciers. Het scheelt tijd en geld en maakt je een stuk flexibeler.

5.       Nieuwe aanbieders
De toegenomen vraag naar WMS biedt tevens kansen voor nieuwe aanbieders. Buitenlandse WMS-aanbieders komen met bestaande pakketten naar ons land en lokale partijen verschijnen met nieuwe moderne pakketten op de markt.

6.       Cloud
Cloud lijkt door te breken in magazijnen. Al is de magazijnwereld nog wat schuchter, steeds meer bedrijven kiezen voor de flexibiliteit van cloud software. Inmiddels is de helft van de WMS-pakketten via de cloud leverbaar.

7.       Android
Microsoft heeft aangekondigd eind 2019 de ondersteuning van het Windows Mobile te staken. WMS-leveranciers kiezen massaal voor Android als vervangend besturingssysteem voor RF-terminals. Reeds 86% van de pakketten is ‘over’.

8.       Continue updates
Een belangrijk voordeel van de cloud is dat leveranciers hun software regelmatig automatisch actualiseren naar nieuwe versies. Inmiddels biedt 18 procent van de pakketten deze service.

9.       Software abonnementen
Ook prijsmodellen van WMS-pakketten gaan op de schop. Veel leveranciers gaan over van een prijsmodel waarbij je vooraf software aanschaft naar maandelijkse abonnementen. Dit verlaagt de initiële investering.

10.   E-commerce ondersteuning
E-commerce vraagt nieuwe logica en werkwijzen in het magazijn. Leveranciers voegen nieuwe pick- en packmethoden aan hun pakketten toe en zorgen voor meer flexibiliteit in het verwerken van grote aantallen orders met korte doorlooptijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *