Bouwcombinatie Pontsteiger wint buildingSMART Award

Het Pontsteiger-gebouw in de Amsterdamse Houthavens is de winnaar van de internationale buildingSMART Award 2018 binnen de categorie ‘Construction’. Dit is bekend gemaakt tijdens het ‘International Standards Summit’ in Tokyo.

Open BIM-standaarden

De Bouwcombinatie Pontsteiger (Dura Vermeer, De Nijs en betrokken partners) kreeg de prijs omdat de Bouwcombinatie erin is geslaagd om Pontsteiger volledig met open BIM-standaarden te ontwikkelen en te bouwen.
Bij Pontsteiger is vanaf de start gekozen voor het open BIM gedachtegoed, met als rode draad dat het samenwerken op een gestructureerde en eenduidige wijze kan leiden tot het een betere afstemming van de verschillende bouwonderdelen, versnellen van afstemming, faciliteren in prefabricage en het verhogen van de kwaliteit en veiligheid tijdens het bouwen.

Vertraging bij oplevering

Al in het beginstadium heeft de directie van de Bouwcombinatie aangegeven dat het BIM-niveau van Pontsteiger op een zodanig niveau moet zitten dat bij de oplevering niet gedateerd is. Vroeger was de ‘bouwtekening’ de primaire informatiedrager, nu is dat het BIM-model. Bij Pontsteiger is volledig vertrouwd op het BIM-model en dat is een groot verschil met andere projecten op het moment dat het project startte in 2015. Helaas heeft het bouwproject wel vertraging opgelopen, ondanks de de geweldige prestaties met ketenintegratie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *