Hoe maak je circulair beton? Rutte Groep laat het zien

Beton is het meest toegepaste bouwmateriaal in de bouw én tegelijkertijd een van de meest verontreinigde bouwmaterialen. Wereldwijd komt er meer dan 5 miljard ton CO2 vrij bij het maken van beton. New Horizon Urban Mining lanceerde samen met de Rutte Groep ‘Freement’. Freement is circulair cement dat wordt verkregen door een innovatieve betonverwerkingsmethode met de ‘Smart Liberator’.

Omgerekend wordt wereldwijd 1 kuub beton per persoon per jaar geproduceerd. Inzet van circulair ‘Freement’ kan zorgen voor 9% minder CO2-emissie. Anders dan traditionele grove betonbrekers wrijft en draait de Smart Liberator cementsteen subtiel van betonpuin af en ‘bevrijdt’ het als ‘t ware tot herbruikbaar cement.
In de bouw is het de komende jaren onontkoombaar om te gaan werken volgens een circulair economisch model. “Deze nieuwe, circulaire manier van beton verwerken kan snel groter worden als gebouweigenaren ervan overtuigd raken dat ze met Freement kiezen voor een hoogwaardig, niet duurder en circulair product. Daarmee werken zij mee aan minder productie van nieuw cement en zo aan minder CO2-uitstoot”, aldus Michel Baars, oprichter van New Horizon en voortrekker op het gebied van circulair bouwen en slopen.

Op Youtube leggen Rick Rutte van Rutte Groep en Sven Hiskemuller van der Zijden  van SHSC uit hoe de Smart Liberator werkt en hoe dit past in hun duurzame visie op Urban Mining: ‘duurzaam is duurder zolang vervuilen goedkoper is, een uitspraak die lange tijd werkelijkheid was. Gelukkig zien we steeds meer beweging in de markt om desondanks voor de duurzame route te kiezen! Alleen samen kunnen we namelijk echt een verschil maken.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *