VolkersWessels en Beelen starten circulaire BouwHub in Amsterdam

In het Westelijk Havengebied van Amsterdam werken VolkerWessels en Beelen aan de eerste circulaire BouwHub . Hiervoor is VolkerWessels Bouwmaterieel, een onderdeel van VolkerWessels, een samenwerking aangegaan met Beelen.

Westelijk havengebied Amsterdam

De circulaire BouwHub zal op de nieuwe locatie van Beelen aan de Ankerweg in Amsterdam gevestigd worden. De locatie is totaal  circa 10 hectare groot waarvan in eerste instantie circa 2 hectare gebruikt zal gaan worden als BouwHub. De BouwHub is naar de toekomst eenvoudig uit te breiden in de nieuwbouwontwikkeling. De locatie is watergebonden waardoor transport van materiaal, materieel en mensen over water ook nog eens mogelijk is.

Dit biedt kansen voor de Metropoolregio van Amsterdam (MRA) om de binnenstedelijke logistiek duurzaam te optimaliseren en haar CO2 footprint te verlagen.

BouwHubs

VolkerWessels Bouwmaterieel heeft de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan met binnenstedelijke bouwlogistiek. In Utrecht wordt al jaren gewerkt met een BouwHub aan de rand van de stad. Vanuit de BouwHub wordt het totale logistieke proces van de bouwketen (van leverancier tot bouwplaats) gemonitord en gecoördineerd. De leveranciers worden zonder wachttijden gelost, de leveringen worden geconsolideerd tot dagpakketten en worden op de meest slimme manier naar de bouwprojecten in de binnensteden vervoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van open data. Op de BouwHub worden ook producten geprefabriceerd. Tevens dient de BouwHub als parkeerplaats van waaruit de bouwplaatsmedewerkers naar de bouwplaats worden gebracht.

Samenwerking

De BouwHub is een initiatief van VolkerWessels en Beelen. Daar waar VolkerWessels Bouwmaterieel de totale logistiek in de bouwketen coördineert, daar zorgt Beelen voor circulariteit door reststromen terug te brengen in de materiaalkringloop.

De Bouwhub is ook een whitelabel concept wat betekent dat alle partijen, bouwers en toeleveranciers, gebruik gaan maken van de faciliteiten. Met de BouwHub zijn significante besparingen bij duurzaamheid, arbeidsproductiviteit, het aantal vrachtbewegingen, beladingsgraad en wachttijden gerealiseerd.

Circulair

Beelen groeide in ruim vijfentwintig jaar uit tot grootste, duurzame aannemer in de sloopsector. Samen met opdrachtgevers en partners werkt Beelen elke dag aan het hoogwaardig hergebruiken van materialen en bouwstoffen die vrijkomen bij haar projecten. Beelen zet momenteel vol in op digitalisering. Hierdoor zullen vraag en aanbod van gebruikte bouwmaterialen steeds beter op elkaar worden afgestemd. Dankzij de circulaire BouwHub en het ter plekke verwerken van vrijgekomen reststromen tot nieuw bouwmateriaal, wordt de afstand die materiaal aflegt tot een minimum beperkt. Bij de verwerking zullen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid en ingezet.

Bekijk hieronder de animatie van hun BouwHub.

 

Bron: VolkerWessels

Foto met toestemming VolkerWessels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *