Waarom heb je als woonconsument niks aan BiM?

Als eigenaar van een mooi appartement in Amsterdam werd ik voorzitter van de kersverse Vereniging van Eigenaren. De technische commissie ging aan de slag om de bouwfouten, opleverpunten, garantieproblemen op te lossen en het Meer Jaren Onderhoudsplan (MJOP) op te stellen. Het Bouwwerk Informatie Model (BiM) van ons complex zou daarbij kunnen helpen; Wat zit er allemaal in het gebouw? Wat heb je gekocht?

Ons complex heeft een wereldprijs gewonnen als beste BiM-project. Dan mag je verwachten dat de technische documentatie in orde is en het startpunt is voor de onderhoudsplanning en –registratie. Dat valt tegen. Er blijkt geen ‘BiM as build’ te zijn. Wij hebben eigenlijk geen idee wat er nu echt is opgeleverd. Ook onze beheerder niet.

De aannemer wees een verzoek om digitale technische BiM-documentatie van het complex af. Wij hebben zelfs geen actuele tekeningen. Discussies over de documentatie van de programmering van onder meer KNX-, lift-, toegang-, parkeersystemen en andere software zitten ook op dood spoor. Als er iets mis is met alle technische snufjes dan kunnen we zelf weinig doen. Alleen al ons warmtesysteem heeft vier verschillende leveranciers die elkaar allemaal nodig hebben. Na een jaar geven de zonnepanelen nog geen stroom terug aan de netwerkbeheerder. Als een leverancier uitvalt zitten wij met onze handen in het haar.

Onze juristen kwamen met een duidelijk advies: “Voor wat betreft de tekeningen zijn ze niet verplicht om deze aan u te overhandigen. Gebruikelijk is echter wel dat revisie tekeningen van installaties en bestektekeningen bij de oplevering aan de VvE worden overgelegd (meestal digitaal). U kunt aan de oorspronkelijke tekeningen en afwijkingen in de praktijk echter geen rechten ontlenen als dit niet met elkaar overeenkomt. Om ieder geval nog iets te hebben kunt u bij de gemeente ook de vergunningstekeningen opvragen”.

In de bouwwereld wordt BiM de hemel in geprezen. Sneller en foutloos bouwen. BiM ondersteunt veilig en betaalbaar onderhoud en asset management. En, je kunt het beheer ‘circulair’ organiseren.
Dat kan dus niet als de koper, de VvE en de technische beheerder geen toegang hebben tot de ‘as build’ documentatie van het gebouw en de software. Als woonconsument sta je met lege handen en straks onnodige kosten voor beheer. Energietransitie en circulariteit? Kansloos! Wordt het niet tijd voor nationale of Europese regelgeving die ervoor zorgt dat de koper wel die digitale technische documentatie krijgt?

 

Walther Ploos van Amstel.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jan Blaauboer
Beste Walther, een artikel mij uit het hart gegrepen. BIM in NL is het feestje van architect en aannemer. Ik roep al jaren dat de opdrachtgever veel meer betrokken moet worden bij BIM, in mijn ogen zelfs leidend moet zijn. Ik ben een roepende in de woestijn... , voor jouw informatie: ik ben zelfstandig adviseur in de wereld van BIM en GIS.
Paul Boselie
Lid sinds 2008
Dank voor reactie. Ik ga er zeker meer aan de slag.
Jan van der Schaaf
Beste Walther,
BIM is voor een selecte groep een feestje. Een feit is volgens mij dat de aannemer er op dit moment nog het meeste profijt van heeft. Het feit dat BIM (nog) niet voor alle partijen evengoed werkt is inherent aan het bouwproces, van initiatief tot beheer en onderhoud. Ondanks dat BIM al enige tijd wordt gebruikt zijn er nog veel partijen die er mee worstelen. De vraag is of de opdrachtgever zelf weet wat hij vraagt aan architect en aannemer. Wat weet de opdrachtgever van BIM. Begrijpt hij wat er aangeboden wordt. Vanaf het begin moet je weten waarvoor je BIM wilt inzetten en dit goed communiceren met de partijen die met BIM aan de slag moeten. Zelf ken ik nog geen projecten waar vanaf initiatieffase tot en met beheer en onderhoud, lees 'As Build' model, gebimd is. De belangrijkste reden waarom BIM nog niet voor iedereen goed werkt is omdat er geen gezamenlijk belang is. BIM werkt als het vanaf begin tot eind goed in het bouwproces is geïmplementeerd. Wij als Bimprojects hebben ons verdiept in de invloed van BIM op het bouwproces in het algemeen. Waarom wachten op Europese regelgeving? Je kan nu toch ook al vastleggen in contracten of programma van eisen dat je deze informatie na oplevering wilt ontvangen.
Interessante link: https://insights.abnamro.nl/download/131365/