Boek: De Uber voor alles

In februari komt het boek ‘Uber voor alles: hoe de on demand-economie ons leven beïnvloed‘ van Rens Lieman uit. Een taxi bestellen we via Uber, een schoonmaker via Helpling en een maaltijd via Deliveroo. Dit zijn de hoofdrolspelers in de on demand-economie. Er is eigenlijk inmiddels wel een Uber voor alles. Met één druk op de knop krijgen we wat we willen, wanneer we dat willen. Fijn, want gemak dient de mens. Of toch niet? Journalist Rens Lieman zet hierbij zijn vraagtekens.

In San Francisco, Berlijn en Amsterdam zocht hij naar de antwoorden, van buitenaf én van binnenuit. Hij sprak durfkapitaalinvesteerders en topmanagers bij Uber, Helpling en Deliveroo, terwijl hij ondertussen voor diezelfde bedrijven maaltijden bezorgde en huizen schoonmaakte. Ook interviewde hij beleidsmakers, onderzoekers, sociologen, stadsplanners en natuurlijk de chauff eurs en schoonmakers die in de on demandeconomie werken.

Lieman kwam tot een verontrustende conclusie: de on demand-economie beïnvloedt ons ongemerkt. Wat als er straks niemand meer de deur uitkomt als alles thuisbezorgd wordt? En we niet meer voor een baas werken, maar voor een algoritme? Lieman beschrijft hoe de arbeidsmarkt, ons gedrag én onze omgeving veranderen.

Meer informatie over ‘Uber voor alles’ vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *