Bouwlogistiek vraagt om BouwInformatieMensen

In oktober organiseerden wij met TNO, Arcadis, PostNL en Amsterdam Smart City een stevige workshop over de kansen die digitalisering biedt in de bouwketen. Hoe kunnen we slimmer, sneller en met minder transport van en naar de bouwplaats de bouwprocessen organiseren?

 

Walther Ploos van Amstel schrijft erover in Stabubulletin:

Met zo’n 40 deelnemers uit de bouwwereld, hun opdrachtgevers, groothandel, logistieke dienstverleners, kennisinstellingen en slimme jongens en meisjes uit de ICT-sector discussieerden we over de kansen die digitalisering voor de bouw biedt in de voorbereiding, uitvoering en het beheer. Ideeën waren er meer dan genoeg; ‘the sky is the limit’.

Maar iedereen hikte aan tegen de eerste stappen. De hele keten moet immers meedoen om de kansen van digitalisering om te zetten in harde winst voor iedereen. Dat vergt bloed, zweet en tranen. Ondanks veel succesvolle BIM-ketenprojecten had iedereen het gevoel dat de daarbij betrokken mensen terug op hun kantoor een mentale ‘reset’ kregen. Bij elk volgende, nieuwe project was het terug naar af. Zij leken de basisprincipes van samenwerken volledig te zijn vergeten.

Aan het einde van de workshop verzuchtte een van de deelnemers dat we nu wel een BouwInformatieModel hebben, maar dat we vooral BouwInformatieMensen nodig hebben om de vruchten van ketenintegratie te kunnen plukken. Dat zijn mensen die behalve veel verstand van bouwen en informatiesystemen hebben, geweldig goed kunnen samenwerken. Mensen die samen kunnen plannen en samen de voordelen kunnen delen. Dat geldt niet alleen voor de ontwerpers, bouwers en hun partners, maar natuurlijk ook voor de opdrachtgevers!

Walther Ploos van Amstel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *