Triodos Bank: de smartphone mag mensen toch niet uitsluiten?

Het rommelt bij de Triodos Bank. Al enkele jaren kunnen certificaathouders hun geld niet terug krijgen. Inmiddels heeft de bank daarvoor een aanpak bedacht. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je als Triodos-klant een rekening aanmaken bij het handelsplatform Captin.

Er lijkt eindelijk uitzicht op een oplossing van de financiële problemen bij Triodos. Dat is mooi. Maar, het aanmelden bij Captin is alles behalve appeltje-eitje. Je moet een eindeloze procedure met de nodige stappen door waarbij de allermodernste smartphone nodig is… en een hele vaste hand. Niet alleen om de nodige uploads van ID-documenten te doen (waarom zoveel verschillende foto’s?). Maar, ook om een selfie van alle kanten van je hoofd te maken. Links, rechts en midden. Dat lukt steeds maar niet. Mijn smartphone vraagt om de meest onmogelijke standjes en houdingen. Steeds past het niet in het frame of is de foto bewogen. Terug naar af… u ontvangt geen geld.

Waarom moet het zo moeilijk? En, waarom moet ik zoveel persoonlijke informatie delen met een platform dat ik niet ken. Ik ben toch al meer dan 30 jaar bekend bij de Triodos Bank? Het is mijn geld waar ik nu nog steeds niet bij kan, zoals vele andere certificaathouders.

Het is een zorgwekkende trend dat je als fysiek minder handige of slimme, jongere of oudere, steeds vaker niet meer mee kan doen met de ingewikkelde procedure bij banken, de Belastingdienst en overheden waarbij je allerlei halsbrekende autorisatie- en verficatietoeren uit moet halen met computer en smartphone. Waarom bieden die organisaties, en bedrijven als Captin en Triodos niet een aangepaste werkwijze voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend werkt; gewoon met menselijke maat. Techniek mag mensen toch niet uitsluiten?

Walther Ploos van Amstel.

5 thoughts on “Triodos Bank: de smartphone mag mensen toch niet uitsluiten?”

Margreet Schaaf 1 maand ago

100% mee eens!
Ook ik heb dezelfde worstelingen doorstaan met steeds weer dezelfde reaktie: er is iets niet goed gegaan, wilt u het nog een keer doen….

JGM van der Zanden 1 maand ago

Robeco en ING hanteren vergelijkbare procedures.
Het is idd. belachelijk dat je je opnieuw moet identificeren. Alsof daarmee fraude voorkomen wordt. Ik geloof dat niet. Maak €0,01 over, dat zou genoeg moeten zijn. Zo ging het in het begin ook. Fraude? Nee.

Cees van Bruchem 4 weken ago

Helemaal mee eens. Ik heb dezelfde ervaring.

hans 4 weken ago

Heb precies hetzelfde meegemaakt.
Mij is het ook niet gelukt.
2 keer gebeld met de helplijn:
1e keer geen klachten bekend, ik was de eerste; je moet volhouden, het lukt echt wel.
2e keer eerst hetzelfde verhaal, toen dat ze overwegen begin 2023 ook een andere, papieren, identificatiemogelijkheid aan te bieden aan de mensen die het niet lukt of geen smartphone bezitten.

overigens lijkt dit wel te passen in hoe Triodos bank met haar certificaathouders omgaat; een nieuwe barricade opwerpen voor mensen die slechts aanspraak willen maken op hun eigen (in omvang sterk gereduceerde hoeveelheid) geld.

Jacques 2 weken ago

Na 2 uur proberen opgegeven. Ook lastig dat je een foto moet nemen zonder bril, onder het kader staat iets dat ik zo dus niet kan lezen. Net als na de foto hoofd naar links of rechts dat wisselt ook. Ik heb in iedergeval al mijn overige geld bij Triodos opgenomen voordat ik er daar in de toekomst misschien ook niet meer bij kan (wie weet gaat dit eerdaags ook via Captin).
Ook vraag ik mij af wie de certificaten nu nog zou willen kopen, als je ze wilt verkopen, na alle negatieve berichten. Veel mensen willen er vanaf maar zonder kopers zal dit de koers ook niet goed doen. (Van site Triodos: Voorheen was deze gebaseerd op de intrinsieke waarde van Triodos Bank, gedeeld door het aantal uitstaande certificaten. Wanneer de handel in certificaten zal worden hervat om de MTF, zal de prijs gebaseerd zijn op vraag en aanbod).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *