E-commerce schudt de logistieke vastgoedmarkt op

Gedreven door de groei van e-commerce, neemt de logistieke vastgoedvoorraad naar verwachting met 5% tot 10% toe in de komende jaren. Tevens vestigen logistieke dienstverleners zich steeds vaker op strategisch gelegen locaties buiten de traditionele logistieke hotspots zoals Venlo. Dit blijkt uit het door vastgoedadviseur Savills gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Spotlight: Logistics real estate market’.

 

De e-commerce sector is in Nederland de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, maar maakt tot op heden slechts 9,7% uit van de totale consumptie. In landen als de UK, VS en Duitsland ligt dit aandeel al op 15%. Mede hierdoor heerst de verwachting dat de groei van e-commerce in Nederland een verdere vlucht gaat nemen. Dit heeft zowel een directe impact op de omvang als op het type logistiek.

Stedelijke distributiecentra

Douglas van Oers, Co-Head Logistics bij Savills: “E-commerce zorgt niet alleen voor een groei van logistiek vastgoed, maar zorgt ook voor een ander type vraag. Consumenten verwachten steeds kortere levertijden. Dit vereist een ander logistiek model, waardoor we het vastgoedlandschap zien veranderen. In landen als de UK en VS zijn stedelijke distributiecentra sterk in opkomst. Met dergelijke distributiecentra in de grote steden kunnen retailers zeer korte levertijden garanderen. Deze ontwikkeling lijkt aan Nederland voorbij te gaan.”

Agglo-logistiek

Niek Poppelaars, Co-Head Logistics bij Savills, vult aan: “Door de korte afstanden in Nederland, zijn stedelijke distributiecentra, zoals te zien is in bijvoorbeeld Londen en Berlijn, minder noodzakelijk. In aanvulling op de bestaande hotspots, zoals Venlo en Moerdijk, zien wij nieuwe logistieke agglomeraties ontstaan, ook wel ‘agglo-logistiek’ genoemd. Deze locaties liggen op strategische plekken van waaruit meerdere grote steden binnen één uur te bevoorraden zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Bleiswijk. Hiermee lijkt agglo-logistiek het Nederlandse antwoord te zijn op de veranderende vraag vanuit consumenten.”

Goede investeringen

Door de verdere groei van de logistieke sector, blijft logistiek vastgoed ongekend populair onder beleggers. Net als afgelopen jaar, is het aandeel buitenlandse investeringen in de logistieke vastgoedmarkt ongekend hoog en bedraagt het aandeel in 2018 tot nu toe 73%.

 

Bron: Savills

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *