Nachtdistributie: onbekend maakt onbemind?

In veel sectoren zijn de voordelen van nachtdistributie nog altijd onbekend. Juist voor de bouwgroothandel en elektrotechnische en installatiebranche kan deze unieke dienstverlening een uitkomst zijn. Snelle levering, vaak voor het werk begint, is daar onderscheidend. Parts Express vertelt waarom.

Dag- versus nachtdistributie

Parts Express heeft nachtdistributie 25 jaar geleden in Nederland geïntroduceerd en is daar vooral bekend in de automobiel industrie. Midden jaren negentig was deze innovatie een ware uitkomst voor garagebedrijven. Zij zagen het aantal automodellen en daarmee het aantal onderdelen snel toenemen, maar konden het zich niet veroorloven om alle onderdelen op voorraad te leggen. Tegelijkertijd zagen ze de eisen van hun klanten toenemen: niemand wilde zijn auto nog langer dan twee dagen missen. Met de mogelijkheid om de onderdelen ’s nachts uit te leveren, stelde Parts Express garagebedrijven in staat om hun service te verbeteren en het beslag op werkkapitaal te verminderen.

Anno 2019 is nachtdistributie niet meer weg te denken in de automobielsector. Dealerbedrijven in heel Nederland en België bestellen aan het einde van de dag de ontbrekende onderdelen. Terwijl de automonteurs genieten van hun nachtrust, leveren de chauffeurs van Parts Express die onderdelen op veilige en betrouwbare wijze uit. Als de monteurs de volgende ochtend op hun werk verschijnen, kunnen ze direct aan de slag. “Wachten op onderdelen is niet meer nodig”, stelt Norbert van Duuren, general manager van Parts Express.

Servicelogistiek

Norbert van Duuren, general manager van Parts Express, is ervan overtuigd dat veel meer sectoren zich lenen voor nachtdistributie, zoals de installatie- en elektrotechnische sector. “Veel bedrijven in die sectoren blijven vertrouwen op dagdistributie, ook bij tijd kritische leveringen. Bedrijven verwachten dat een levering om 8.30 uur ’s ochtends arriveert, zelfs tijdens een drukke ochtendspits op een regenachtige herfstdag. “Wie zijn planning daarop baseert, loopt een grote kans op verstoring van zijn operatie met hoge faalkosten als gevolg. Kijk alleen al naar de toenemende drukte op de snelwegen. Nachtdistributie is een efficiënt, duurzaam en extreem betrouwbaar alternatief”, verklaart Van Duuren.

Mensen efficiënter inzetten

De voordelen voor service- en installatiebedrijven zijn talrijk. Onderdelen die ze aan het eind van de werkdag bestellen, zijn de volgende ochtend voor 6 uur al beschikbaar. Behalve bij bedrijven levert Parts Express ook af in bestelauto’s van installateurs en monteurs. Ze hoeven niet eerst om te rijden om onderdelen op te halen, maar kunnen direct naar hun klus. “Wachten op onderdelen is niet meer nodig”, stelt Van Duuren: “Zeker nu een tekort aan mensen met een opleiding in installatietechniek bestaat, is het cruciaal om de bestaande medewerkers zo efficiënt mogelijk in te zetten. Nachtdistributie helpt.” Bovendien voorkomt nachtdistributie verstoring van het werkproces. Er is niemand nodig om de chauffeur te ontvangen of te helpen met lossen.”

Lang- en grootgoed

Wat Parts Express onderscheid van andere distributiespecialisten, is de mogelijkheid om langgoed en grootgoed mee te nemen. Dat is met name voor elektrotechnische en installatiebedrijven een uitkomst. Als met spoed een radiator of wastafel nodig is, zorgt Parts Express daarvoor. Veel distributiebedrijven stellen grenzen aan de afmetingen van verpakkingen vanwege de beperkingen van hun sorteersystemen. Van Duuren: “Omdat wij alles handmatig sorteren, bieden wij maximale flexibiliteit. Ook als er pieken zijn, kunnen we eenvoudig opschalen door extra mensen in te schakelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *