KLM vliegt de bocht uit met keuze voor overstappers

Op dag dat bekend wordt dat de uitstoot van vliegtuigen ongezond is, maakt KLM bekend in te zetten op ‘overstappers’ op Schiphol. Parool schrijft: “Terwijl deze zomer dagelijks duizenden Nederlandse vakantiegangers op Schiphol achterblijven, wil KLM juist meer overstappers via de luchthaven laten vliegen”. De overstappende reizigers zijn een derde van de in totaal 60 miljoen reizigers die dit jaar op Schiphol worden verwacht.

KLM vliegt met dit besluit uit de bocht. De vliegmaatschappij miskent het belang van juist de zakelijke reizigers en bezoekers uit Europa voor de regionale economie. Voor die reizigers is die directe verbinding met Amsterdam belangrijk. En KLM bevestigt hiermee de kritiek dat Schiphol als luchthaven een voor Nederland betekenisloze hubfunctie heeft gekregen. Dat is onverstandig.

De keuze voor overstappers zal ook slecht vallen bij de bewoners in de regio die de geluidsoverlast moe zijn en nu als passagier niet meer welkom zijn bij KLM en op Schiphol. En het is een klap in het gezicht van de miljoenen Nederlandse reizigers die last hebben van het mismanagement op Schiphol. Mismanagement waarbij KLM best ook de hand in eigen boezem mag steken.

Het besluit is niet goed voor het regionale draagvlak voor de ontwikkeling van Schiphol; niet de lusten, dan ook niet de lasten.

Walther Ploos van Amstel.

1 thought on “KLM vliegt de bocht uit met keuze voor overstappers”

Niels van der Stappen 7 maanden ago

Mee eens. Maar voor KLM geldt al sinds jaar en dag dat alleen het eigenbelang telt (op korte termijn, dus de winst – als die er eens een keer is). En de winst kan gemaakt worden op de intercontinentale vluchten van ‘HUB-bers’. En de Randstad en dus ook de landelijke politiek blijft dit allemaal als zoete koek slikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *